Dit is Berlijn

Wijken in Berlijn

Wijken Berlijn

Wijken BerlijnDe stad Berlijn is opgedeeld in 12 districten, die weer zijn onderverdeels in 96 stadsdelen (ortseilen). De districten hebben allen een eigen bestuur. De grenzen van de districten in Berlijn zijn meestal de grenzen van de afzonderlijke steden en dorpen die voor de vorming van Groot-Berlijn (1920) zelfstandig waren. 

De 12 wijken (districten) waarin Berlijn is opgedeeld zijn:

Charlottenburg-Wilmersdorf
Friedrichshain-Kreuzberg
Lichtenberg
Marzahn-Hellersdorf
Mitte
Neukölln
Pankow
Reinickendorf
Spandau
Steglitz-ZehlendorfSpandau
Tempelhof-Schöneberg
Treptow-Köpenick

Charlottenburg-Wilmersdorf

Het westelijke centrum van Berlijn, met onder andere de bekende Kurfürstendamm, is gelegen in de wijk Charlottenburg-Wilmersdorf. Deze wijk bevat ook het westelijke centrum van Berlijn. Ook zijn er vele uitgaansgelegenheden te vinden en ligt in dit district het Olympiastadion

Mitte

De wijk Mitte is het centrum van Berlijn, en is onderverdeeld in totaal zes stadsdelen. De bekende zijn Tiergarten en Berlin-Mitte, maar verder ook Hansaviertel, Moabit, Wedding en Gesundbrunnen. Vak als men over 'Mitte' spreekt, bedoelt men het stadsdeel Berlin-Mitte en niet het gehele district. Het district Mitte omvat ook het park Tiergarten, de Postdamer Platz en Oost-Berlijn. 
In de wijk Mitte (het stadsdeel) zijn vele bezienswaardigheden zoals Alexanderplatz, de straat Unter den Linden en ook het Museuminsel (museumeiland). Het uitgaansgebied in Berlijn, rondom de Hackescher Markt en de Oranienburger Straße, ligt ook in deze wijk. 

Friedrichshain-Kreuzberg

Deze wijk bestaat uit de stadsdelen Kreuzberg (voormalig West-Berlijn) en Friedrichshain (voormalig Oost-Berlijn). De wijken staat bekend om zijn alternatieve en creatieve karakter, er wonen veel studenten en kunstenaars. De Oberbaumbrücke verbindt de stadsdelen. De East Side Gallery bevindt zich in deze wijk (Friedrichshain). Ook zijn er leuke restaurantjes en terrasjes waar je lekker kunt eten. In het deel Kreuzberg vind je Checkpoint Charlie

Pankow

Pankow ligt in het oosten van Berlijn en bestaat uit verschillende stadsdelen waaronder Blankenburg, Blankenfelde, Pankow, Prenzlauer Berg en meer. Prenzlauer Berg is een pek waar je goedkoop uit kunt gaan. In Prenzlauer Berg ligt ook de Kastanienallee, een straat in het hart van dat stadsdeel. Hier is veel horeca te vinden (restaurants, café's). 

Share this page