Dit is Berlijn

Parken in Berlijn

Parken Berlijn

Als je een bezoek brengt aan Berlijn kun je natuurlijk rondslenteren door de stad en alle bezienswaardigheden en musea bekijken. Maar het is ook echt een aanrader om even bij te komen, door rustig in de parken van Berlijn rond te lopen. Dit is een welkome afwisseling bij een bezoek aan de prachtige stad Berlijn. We vertellen hier iets over de leukste en mooiste parken in Berlijn.

Friedrichshain Park

Adres: Am Friedrichshain 1, 10407 Berlijn
Metrohalte: Strausberger Platz (10-15 minuten lopen)

Park Friedrichshain Berlijn.

Het Friedrichshain Park is nu al meer dan 160 jaar een populaire plek om even tot rust te komen van de drukte van het stadsleven in Berlijn. Het is ook het oudste stadspark van Berlijn. Er zijn 78 en 48 meter hoge bergen die in de volksmond bekend zijn als 'Mont Klamott', en ze bieden een prachtig uitzicht op Berlijn. In de zomer wordt dit park vooral gebruikt door zonaanbidders en trendy inwoners van Berlijn, en ook door mensen die ervan houden om te barbecuen. Dit mengsel maakt het Volkspark Friedrichshain een van de meeste hippe plekken om naartoe te gaan hoog zomer. Je gaat hier heen om te zien en om gezien te worden. Ook volleyballers kunnen hier hun plezier hebben op het beachvolleybalveld, en er is een baan voor hardlopers, een klimmuur, voetbalvelden, basketbalvelden en een parcours voor skaters. Voor kinderen zijn er meerdere speeltuinen. In dit park bevindt zich ook een openluchttheater waar concerten en 's zomers ook bioscoopvoorstellingen plaatsvinden.

Tiergarten Park

Adres: Straße des 17. juni
S-Bahn halte: Berlin Tiergarten

Park Tiergarten Berlijn

Wat Central Park is voor New Yorkers en Hyde Park voor Londenaren, is Tiergarten voor Berlijners. Het is het groene hart van de metropool, gelegen in het centrum van de stad naast bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor, en hij is zelfs groter dan Hyde Park. Aan het eind van de 17e eeuw creëerde keurvorst Frederik III uit een voormalig jachtgebied een 'pretpark voor mensen'. In de loop van de tijd werd het park opnieuw ontworpen volgens verschillende modellen, en tussen 1833 en 1838 werd het plan ontworpen voor een park in Engelse stijl door landschapsarchitect Peter Joseph Lenne.

Men gaat naar dit park voor een wandeling of om te picknicken, het spelen van een balspel of gewoon om te ontspannen. In de zomer kun je elke zondag luisteren naar de klokken. De klokken werden ontworpen voor de 750e verjaardag van Berlijn in 1987. Het is een 42 meter hoge toren met 68 klokken en is de vierde grootste beiaard ter wereld.

Mauerpark

Adres: Gleimstraße 55, 10437 Berlijn
Metrohalte: Voltastraße (10-15 minuten lopen)

Mauerpark

Dit park, gelegen in stadsdeel Prenzlauer Berg, is het Mauerpark. De 'Death Strip' is uitgegroeid tot een gebied van leven. De Death Strip was een plek waar veel mensen om het leven kwamen als zij probeerden van de ene naar de andere kant van de muur te komen, iets wat niet was toegestaan in de tijd van de Berlijnse Muur. De naam van het park betekent letterlijk 'muurpark' en dateert uit de Berlijnse muur die in 1961 werd opgericht met de grens tussen de voormalige wijken Prenzlauer Berg en Wedding. In het dichtbevolkte Prenzlauer Berg was relatief weinig groen, en Mauerpark heeft zich ontwikkeld tot een populaire plek van recreatie na de Duitse hereniging. Vooral tijdens de zomer verzamelen veel jongeren zich in dit park. In het weekend is het de plek voor rommelmarkten, amateur voetballers en basketbalspelers, maar ook voor jongleurs en muzikanten. Een deel van de muur dat over is dient als oefenterrein voor graffitikunstenaars. Mauerpark is in de zomer ook een populaire bestemming in de nacht, omdat het bijna volledig onverlicht is.

Volkspark Prenzlauer Berg

Adres: Schreeglockchenstraße, Berlijn
S-Bahn halte: Landsberger Allee

Prenzlauer Berg
Volkspark Prenzlauer Berg ligt in het oosten van de Berlijnse wijk Pankow. Het beslaat ongeveer 29 hectare en ligt op de top van wat ooit stapels puin waren. De grond waarop het park staat was bouwland in de 19e eeuw, voordat het werd omgebouwd tot volkstuinen in de jaren 1920. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het gebied veranderd in een stortplaats voor stapels puin toen er in Berlijn een plek nodig was om het puin van Alexanderplatz te kunnen storten. Pas  in 1967 werd het park aangelegd, meestal met winterharde bomen uit Europa. Het gebied werd omgedoopt tot Volkspark Prenzlauer Berg toen de paden uiteindelijk werden gelegd in 1969. 
Met zijn bomen, groene vlaktes, voetpaden en natuurpaden nodigt het park uit voor een wandeling, joggen, of gewoon rustig rond slenteren. Volkspark Prenzlauer Berg biedt mensen in de omgeving de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de drukte van de stad, en ook is het een speelplaats voor kinderen. Je kunt er vliegeren in de herfst en in de winter zelfs rodelen. 

Share this page