Dit is Berlijn

Vliegvelden

Vliegveld Berlijn

Om in Berlijn te komen heb je de optie om met het vliegtuig te gaan. Vliegen is de snelste manier om in Berlijn te komen, een vlucht vanaf Amsterdam naar Berlijn duurt slechts 1,5 uur. Berlijn kent twee luchthavens. Op deze pagina vind je ook hoe je van het vliegveld naar de stad kunt reizen na aankomst. De luchthavens die op dit moment in gebruik zijn in Berlijn zijn Tegel (TXL) en Schönefeld (SXF). Het vliegveld Schönefeld wordt op dit moment uitgebreid tot een nieuw vliegveld, Berlin Brandenburg (BER). Dit zou dan het grote internationale vliegveld van Berlijn moeten zijn en dan zal het vliegveld Tegel ook gaan sluiten. De opening ervan wordt echter steeds uitgesteld en zal niet eerder dan in 2014 zijn. 

Vliegveld Berlijn Tegel (TXL)
Vliegveld Berlijn Schönefeld (SXF)

Vliegveld Berlijn Tegel (TXL)

De luchthaven van Tegel is de grootste op dit moment in Berlijn. Het vliegveld is 8 kilometer van het centrum vandaan. Het was de bedoeling om dit vliegveld op 3 juni 2012 te sluiten als de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg geopend zou worden. In mei 2012 werd duidelijk dat de luchthaven nog niet gereed was en de opening ervan wordt door problemen nog steeds uitgesteld, en zal niet eerder dan in 2014 zijn. 

Vervoer tussen Vliegveld Berlijn Tegel en Stadscentrum

Er zijn diverse busverbindingen tussen het vliegveld van Berlijn Tegel en het standscentrum, waardoor het vliegveld goed verbonden is met het Openbaar Vervoer netwerk van Berlijn. Vier BVG haltes zijn direct bij Terminal A en B. Het Berlijn Hauptbahnhof (Centraal Station) is in slechts 30 minuten te bereiken. Vanaf hier kun je ook verder reizen binnen de stad of zelfs met treinen binnen Europa. 

Bussen

TXL JetExpressBus
De TXL JetExpressBus rijdt tussen Alexanderplatz, Brandenburger Tor, Hauptbahnhof, Beusselstraße en Vliegveld Tegel. 

X9 JetExpressBus
De X9 JetExpressBus rijdt tussen Zoölogischer Garten, Jungfernheide en Vliegveld Tegel. 

Bus 128
Bus 128 rijdt tussen Osloer Straße, Franz-Neumann-Platz, Kurz-Schuhmacher Platz en Vliegveld Tegel. 

Bus 109
Bus 109 rijdt tussen Zoölogischer Garten, Jungfernheide, Jakob-Kaiser-Platz en Vliegveld Tegel. 

Taxi

Het is natuurlijk ook mogelijk om met de taxi tussen het Vliegveld Tegel en het stadscentrum van Berlijn te reizen. De taxi's zijn te vinden bij Terminal A en bij Terminal C en E. Tijdens piektijden is er service personeel aanwezig die herkenbaar zijn aan het 'Taxi Service' op hun uniform. Passagiers die een speciale taxi nodig hebben, bijvoorbeeld voor gehandicapten, kunnen dit bij het personeel navragen. Bij het vliegveld gelden de standaard taxi tarieven van Berlijn. Er kan een toeslag zijn voor grote bagage-items of voor betalen die niet contant worden gedaan. Ook wordt er €0,50 gevraagd voor een enkele reis vanaf Berlijn Tegel Vliegveld. 
Het kost ongeveer €20,- euro om tussen het centrum van Berlijn en het vliegveld te reizen, maar de uiteindelijke prijs is natuurlijk afhankelijk van de daadwerkelijke afstand. 

Vliegveld Berlijn Schönefeld

Het vliegveld Berlijn Schönefeld bevindt zich in de gemeente Schönefeld, ten zuidoosten van Berlijn. Het vliegveld is in de Tweede Wereldoorlog bezet geweest door Sovjettroepen. In de tijd van de DDR was het de luchthaven van Oost-Berlijn. Bij het vliegveld is ook een spoorverbinding, station Berlin-Schönefeld Flughafen. Onderaan de pagina is een plattegrond te downloaden van het vliegveld. 

Vervoer tussen vliegveld Berlijn Schönefeld en Stadscentrum

S-Bahn treinen, regionale treinen, de Airport Express en diverse bussen verbinding vliegveld Schönefeld met het lokale Openbaar Vervoer netwerk. Het vliegveld ligt in tariefzone C, let daar dus op als je een kaartje koopt voor het Openbaar Vervoer. De terminal ligt slechts vijf minuten lopen van het treinstation en is verbonden via een voetpad. 

S-Bahn

S-Bahn treinen rijden iedere 10 minuten. 
S9 rijdt iedere 20 minuten (Pankow, Schönhauser Allee, Ostkreuz, Schöneweide, Adlershof, Flughaven Schönefeld)
S45 rijdt iedere 20 minuten (Südkreuz, Neukölln, Baumschulenweg, Schöneweide, Adlershof, Flughaven Schönefeld)

Regionale treinen en Airport Express

Het Schönefeld vliegveld in Berlijn is slechts 28 minuten vanaf het Centraal Station (Hauptbahnhof) met de Airport Express. Speciale treinen rijden ieder half uur.

RE7 rijdt ieder uur (Dessau Hbf, Bad Belzig, Michendorf, Potsdam Babelsberg, Zoölogischer Garten, Berlin Hauptbahnhof, Friedrichstraße, Alexanderplatz, Ostbahnhof, Karlshorst, Flughafen Schönefeld, Blankenfelde, Zossen, Wünsdorf Waldstadt)
RB14 rijdt ieder uur (Nauen, Falkensee, Berlin Spandau, Zoölogischer Garten, Berlin Hauptbahnhof, Friedrichstraße, Alexanderplatz, Ostbahnhof, Karlshorst, Flughaven Schönefeld, Königs Wusterhausen, Lübben, Lübbenau, Senftenberg)
RB22 rijdt ieder uur (Potsdam, Golm, Saarmund, Flughaven Schönefeld)

Bussen

Er zijn diverse buslijnen van en naar het vliegveld in Berlijn. 

 • 163 Schöneweide – S Adlershof – S Grünau – Flughafen Schönefeld
 • 164 Kaulsdorf – S Köpenick – S Adlershof – Flughafen Schönefeld
 • 171 Hermannplatz – U Rudow – Flughafen Schönefeld
 • 734 Zeuthen – Waltersdorf – S Flughafen Berlin Schönefeld
 • 735 Königs Wusterhausen – Schulzendorf – Waltersdorf – S Flughafen Berlin Schönefeld
 • 736 Königs Wusterhausen – Schulzendorf – Waltersdorf – S Flughafen Berlin Schönefeld
 • 741 Rotberg – Waltersdorf – S Flughafen Berlin Schönefeld
 • 742 Großziethen – Waßmannsdorf – S Flughafen Berlin Schönefeld

Express bussen:

 • X7  Rudow – Flughafen Schönefeld
 • SXF 2 Potsdam Hbf – Flughafen Schönefeld  

Nachtbussen:

 • N7 S+U Spandau – U Jakob-Kaiser-Platz – U Hermannplatz – U Rudow – Flughafen Schönefeld
 • N60 S Adlershof – Flughafen Schönefeld

Taxi

Met de taxi vanaf Schönefeld naar het centrum van berlijn zal tegen de €30,- kosten.

Share this page