Dit is Berlijn

U-Bahn (Metro)

U-Bahn (Metro) Openbaar Vervoer Berlijn

De U-Bahn is het metronetwerk van Berlijn. De lijnen zijn bij elkaar 146 kilometer lang en het heeft 143 stations. De meeste metrolijnen rijden ondergronds, maar sommige rijden boven de grond. De U-Bahn van Berlijn is herkenbaar aan zijn gele treinen. De metro in Berlijn is onderdeel van de Transport Association Berlin-Brandenburg VVB. 

Tickets

Omdat de metro onderdeel is van de Transport Association Berlin-Brandenburger VVB zijn kaartjes voor de U-bahn (metro) ook geldig in bussen, de S-bahn, trams en vice versa. Tickets kunnen worden aangeschaft bij kaartjesautomaten op de perrons of bij de ticketbalie op de grotere stations. 

Klik hier voor informatie over tarieven en kaartjes voor het openbaar vervoer in Berlijn.

Dienstregeling

Op werkdagen rijden de meeste lijnen van de U-Bahn van 4.00u tot 1.00u 's nachts. Tussen die tijden zijn de nachtbussen beschikbaar als openbaar vervoer. Gedurende de dag rijden de U-Bahn metro's iedere 5 minuten en 's nachts iedere 10 minuten. In het weekend rijden de metro's 24 uur per dag, 's nachts meestal iedere 15 minuten en overdag iedere 10 minuten. 

Oost-West lijnen van de U-Bahn

U-Bahn U1

De bekende metrolijn U1 verbindt het district van Friedrichshain-Kreuzberg met het Westelijk gelegen deel van Berlijn en Kurfürstendamm. Het loopt van station Warschauer Straße in Kreuzberg naar station Uhlandstraße in het district Charlottenburg. Het oostelijke deel van deze route is bovengronds en is het oudste gedeelte van het U-Bahn netwerk van Berlijn. 

U-Bahn U2

De metrolijn U2 gaat van station Ruhleben in het westen van Berlijn naar Pankow in het nood-oosten. De lijn passeert het centrum van de stad. Belangrijke stations zijn Olympiastadion, Station Zoölogischer Garten, Potsdamer Platz, Stadtmitte, Alexanderplatz en Schönhauser Allee. 

U-Bahn U7

Met een lengte van ongeveer 32 kilometer en 40 stations is de U7 de langste route van Berlijn's ondergrondse netwerk. Het gaat door het zuidelijke deel van Berlijn en verbindt het westelijke district Spandau met Rudow in het zuidoosten. Het passeert ook Charlottenburg, Schöneberg, Kreuzberg en Neukölln. 

Noord-Zuid lijnen van de U-Bahn

U-Bahn U6

De metro rijdt tussen Tegel in het noorden van Berlijn en Mariendorf in het zuiden. Belangrijke stops zijn de stations Wedding, Friedrichstraße, Stadmitte, Mehringdamm en Tempelhof. 

U-Bahn U8

Een andere Noord-Zuid lijn is de metrolijn U8. Deze loopt van Wittenau in het noordwesten via Gesundbrunnen, Alexanderplatz en Kottbusser Tor naar Hermannstraße in het zuiden. 

U-Bahn U9

De ondergrondse lijn U9 verbindt osloër Straße in Wedding met het district Steglitz. Deze lijn gaat langs Tiergarten en het westen van het centrum van Berlijn, zoals Kurfurstendamm en Zoölogischer Garten. 

Share this page