Dit is Berlijn

S-Bahn

S-bahn Berlijn (trein)

De S-Bahn in Berlijn (Openbaar Vervoer) heeft 15 lijnen op een 330 kilometer lang netwerk met bijna 170 stations. In het centrum van Berlijn rijdt de S-Bahn meestal bovengronds. De stations kunnen worden herkend aan het groen met witte S symbool. Op deze lijn rijden een soort treinen. 

S-Bahn

Tickets 

De S-Bahn is een onderdeel van de Deutsche Bahn en deel van de Transport Association Berlin-Brandenburg VVB. Om die reden zijn kaartjes voor de S-Bahn ook geldig in de bus, de U-bahn, trams en vice versa. Tickets zijn verkrijgbaar bij kaartjesautomaten op de perrons en bij verkooppunten op de grotere stations. 

Klik hier voor informatie over tarieven en kaartjes voor het openbaar vervoer in Berlijn.

Dienstregeling

Op werkdagen begint de S-Bahn rond 4.30u en stopt rond 1.30u 's nachts. Afhankelijk van de tijd van de dag rijden de treinen met iedere 5, 10 of 20 minuten. In het weekend rijdt de S-Bahn 24 uur per dag, 's nachts ieder half uur. 

Belangrijke S-Bahn lijnen

Oost-West

Een belangrijke lijn in het Openbaar Vervoer systeem van Berlijn is de Oost-West lijn van de S-Bahn die de stations Westkreuz en Ostkreuz verbindt. In piektijden en onder ideale omstandigheden rijden de treinen S3, S5, S7 en S75 elke drie minuten. De sectie tussen de stations Zoo en Alexanderplatz is de moeite waard om te zien, waar de S-Bahn langs het Centraal Station komt, Museum eiland en Hackescher Markt. 

Noord-Zuid

Belangrijke Noord-Zuid lijnen van de S-Bahn is de S1 tussen Oranienburg en Wannsee en de S2 tussen Bernau en Blankenfelde. 

S-Bahn Ring / Ringbahn

De zogenaamde Ringbahn rijdt rond het centrum vn Berlijn over een route van 37 kilometer. De lijn stopt op 27 stations en heeft er ongeveer 60 minuten voor nodig om het hele traject af te leggen. Veel stations van de Ringbahn hebben verbindingen naar de U-Bahn en andere S-Bahn lijnen . Belangrijke knooppunten zijn Wetkreuz, Gesundbrunnen, Ostkreuz en Südkreuz. De Ringbahn bestaat uit de lijnen S41 en S42; S41 rijdt met de klok mee en S42 tegen de klok in. De treinen rijden tijdens de spits iedere 5 minuten en in de avond iedere 10 minuten. 

Share this page