Dit is Berlijn

Pergamon Museum

Pergamon Museum Berlijn

Het Pergamonmuseum is gelegen op het Museumeiland (Museumsinsel) vlakbij Unter den Linden en behoort tot de belangrijkste en bekendste musea van Berlijn. Dit museum maakt deel uit van het museumensemble van Berlijn. het museum heeft drie afdelingen, namelijk de Collectie van Klassieke Oudheden, Collectie van het oude Oosten, en Collectie van Islamitische Kunst.  Vroeger waren de afdelingen aparte musea, en sinds 1958 is het een geheel geworden; het Pergamonmuseum. De monumentale hoogtepunten van dit museum zijn werkelijk adembenemend. 

Het Pergamon Museum is gebouwd tussen 1910 en 1930 onder supervisie van Ludwig Hoffman en ontworpen door Alfred Messel. Op dezelfde plek stond eerst een ander (kleiner) gebouw, van 1901 tot 1909. Onvoldoende geld zorgde voor beschadigingen aan het gebouw, waardoor het gebouw vernietigd moest worden, nog voor de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Het nieuwe, grotere Pergamon Museum had drie vleugels. 

Dit museum heeft in de collectie van Klassieke Oudheden, het Pergamon Altaar uit de 2e eeuw voor Christus, een hellenistisch meesterwerk. Ook is er in dit useum een Ishtar Poort van Babylon van de 6e eeuw voor Christus. Deze poort is versierd met draken, leeuwen en stieren, symbolen van de belangrijkste goden van Babel. Een transparante achterwand laat bezoekers zien hoe de massieve poort werd gereconstrueerd uit fragmenten. 

Ook opmerkelijk in de collectie is de gevel van de troonzaal van koning Nebukadnezar, een gereconstrueerd neopaleis uit de 12e eeuw voor Christus. 

Het Museum van Islamitische Kunst is gestart in 2904 met een donatie van kostbare tapijten van Wilhelm von Bode. Dergelijke textiel maakt nog steeds een groot deel uit van de tentoonstelling, met kleurrijke voorbeelden uit Iran, Egypte en de Kaukasus. 

Share this page