Dit is Berlijn

Gedächtniskirche

Gedächtniskirche Bezienswaardigheden Berlijn

De protestantse Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (maar meestal gewoon bekend als Gedächtniskirche) is gevestigd in Berlijn op de Kurfürstendamm in het centrum van de Breitscheidplatz. De oorspronkelijke kerk op deze plek werd gebouwd in de jaren 1890. Het werd zwaar beschadigd in een bombardement in 1943. Het huidige gebouw, dat bestaat uit een kerk met een bijgevoegd foyer en een aparte klokkentoren met een aangrenzende kapel, werd gebouwd tussen 1959 en 1963. De beschadigde torenspits van de oude kerk is bewaard gebleven.

De oude kerk

Keizer Wilhelm II besloot om de kerk te vernoemen naar zijn grootvader Kaiser Wilhelm I. De eerste steen werd gelegd op 22 maart 1891, wat de verjaardag was van Wilhelm I. De kerk werd ingewijd op 1 september 1895. Op dat moment was de entree nog niet helemaal af. Deze werd geopend en ingewijd op 22 februari 1906. In de tweede wereldoorlog, in de nacht van 23 november 1943, werd de kerk onherstelbaar beschadigd in een luchtaanval. Een deel van de toren en een groot deel van de entree bleef bestaan. Op dit moment worden veel van de overblijfselen van de kerk gerenoveerd en de planning is dat het aan het einde van de zomer van 2013 klaar is. 

De nieuwe kerk

De nieuwe kerk bestaat uit vier gebouwen die gebouwd zijn om de overblijfselen van de oude kerk. Het oorspronkelijke ontwerp omvatte ook het weghalen van de toren maar door protesten werd er besloten om deze te laten bestaan in het nieuwe ontwerp. Het nieuwe gebouw is gemaakt van beton, staal en glas. De hoofdkleur in het glas is blauw, met kleine stukken rood, smaragdgroen en geel. De kerk heeft een capaciteit van meer dan 1000 plaatsen. Tegenover de ingang, in de kerk, staat een Christusfiguur, boven het altaar. De nieuwe kerk werd ingewijd op 17 december 1961 en de foyer en kapel waren klaar in December 1963. 

Share this page