Dit is Berlijn

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor Bezienswaardigheden Berlijn

De Brandenburger Tor is een van Berlijn's belangrijkste monumenten, een symbool van tweehonderd jaar geschiedenis van Berlijn. Het is een voormalige stadspoort en wordt beschouwd als een van de meest beroemde bezienswaardigheden in Europa. Tevens is het een van de belangrijkste symbolen van Berlijn en Duitsland.

Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens tot het centrum. De Brandenburger Tor ligt ten westen van het centrum op de kruising van Unter den Linden en Ebertstraße, direct ten westen van de Pariser Platz. Het is de enige overgebleven stadspoort van Berlijn. Een blok naar het noorden staat de Reichstag gebouw. De poort is de monumentale toegang tot den Linden, de beroemde boulevard van lindebomen. Het werd in opdracht van koning Frederik Willem II van Pruisen gebouwd als een teken van vrede door Carl Gotthard Langhans 1788 tot 1791. Als je door de Brandenburger Tor wilde, dan moest je geld (tol) betalen. 

De poort heeft aanzielijke schade geleden in de Tweede Wereldoorlog, en de Brandenburger Tor is volledig gerestaureerd van 2000 tot 2002. Op de poort staat een beeld (Quadriga) van een wagen met vier paarden, deze is door Napoleon meegenomen naar Parijs als oorlogsbuit. Later is dit beeld teruggehaald door een Duitse maarschalk naar Duitsland. Het oorspronkelijke beeld is verloren gegaan tijdens de tweede wereldoorlog, het beeld dat er nu op staat is een replica. 

De Brandenburger Tor is 11 meter diep, bijna 66 meter breed en 26 meter hoog. De Berlijnse muur werd in de jaren 60 van de twintigste eeuw gebouwd aan de westzijde van deze poort, waardoor de poort op het grondgebied van Oost Berlijn kwam te liggen. Vanwege de grensbeveiliging was het 30 jaar lang niet mogelijk om onder de poort door te lopen. De Brandenburger Tor is gerenoveerd na de val van de Berlijnse muur. De plek waar de muur stond is met stenen in de straat aangegeven.

Wil je de Brandenburger Tor in alle rust bezoeken om bijvoorbeeld goede foto's te kunnen maken, dan is het verstandig om dit vroeg te doen (voor 8 uur 's ochtends). 

Share this page