Dit is Berlijn

Milieusticker Berlijn

Milieusticker Berlijn

Milieusticker BerlijnIn Berlijn gelden milieuzones (Umweltzones), waar een milieusticker (Umweltplakette) verplicht is om op de auto te hebben. Dus als je met de auto naar Berlijn gaat is het belangrijk dat je een dergelijke sticker aanschaft. Als je een milieuzone inrijdt zie je en bord met daarop afgebeeld de sticker die verplicht is om dat gebied te hebben (een gele of groene). Welke sticker je krijgt hangt af van de uitstoot van je auto. Vroeger bestond er ook een rode sticker, maar omdat de milieuzones altijd geel of groen eisen, is de rode sticker komen te vervallen. De sticker kun je on-line aanvragen bij TÜV Nederland (prijs €18,15) of in een ANWB-winkel (prijs €17,95) en wordt na 5 werkdagen thuisgestuurd. In het centrum van Berlijn geldt een zone waarbij een groene milieusticker verplicht is. Om voor een groene milieusticker in aanmerking te komen dien je een voertuig te hebben die van bouwjaar na 31 december 2005 is, voldoet aan uitlaatgasnorm Euro-4 en Euro-5, of een auto die voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter voldeed aan uitlaatgasnorm Euro-3. Over het algemeen kan wel worden gesteld dat auto's met een eerste toelating (bouwjaar) na 31 december 2005 een groene milieusticker krijgen. 

Besluit je last-minute om naar Berlijn te gaan, en heb je dan geen tijd meer om 5 werkdagen te wachten op de sticker? Dan kun je deze milieusticker ook bij tankstations kopen onderweg, maar dit moet wel een tankstation zijn met toestemming om de sticker te verstrekken. Vaak zijn dit tankstations met een werkplaats. Neem alvast een kopie van je autopapieren mee (deel 1a en 1b van kentekenbewijs). Op de website van TÜV vind je een overzicht met TÜV tankstations waar de sticker te verkrijgen is. Vaak kom je als je naar Berlijn rijdt langs het plaatsje Magdeburg (niet ver van Berlijn) als je op de snelweg E30 rijdt. Je kunt dan bij TÜV station Magdeburg-Nord terecht. Het adres hiervan is Sülzborn 2, 39128 in Magdeburg. Je moet hiervoor wel even van de snelweg af. De openingstijden zijn maandag, woensdag en vrijdag van 8-17, dinsdag en donderdag van 8 - 18 en op zaterdag van 8-12. Het voordeel van het aanschaffen van de milieusticker bij een TÜV vestiging is dat het vaak voordeliger is dan on-line. Er zijn namelijk geen prijsafspraken gemaakt en de prijzen zijn al vanaf €5,-. 

De sticker bevestig je aan de binnenkant van je auto op de voorruit, vaak wordt dit aan de passagierskant onderin gedaan zodat je er zo min mogelijk last van hebt bij het autorijden. De sticker is onbeperkt geldig maar als je een auto met een ander kenteken krijgt zul je opnieuw een sticker moeten aanschaffen. 

Share this page